Τα ΛΕΑΔ είναι διάδοχοι φορείς των ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (Τ.Π.) που με την μορφή ΝΠΔΔ λειτούργησαν σε κάθε επαρχιακό Δικηγορικό Σύλλογο έως το 1999 που καταργήθηκαν.
Η ίδρυση Ταμείων Προνοίας σε κάθε Δικηγορικό Σύλλογο προβλεφτεί με τον αν. 87/1936. Λειτούργησαν αρχικά ως φορείς κάλυψης θεμάτων Υγείας και Πρόνοιας.
Μετά την ίδρυση τα μέσα 10ετίας 1960 του ΤΥΔΕ ως φορέα Υγείας (ΝΠΔΔ) των δικηγόρων των Επαρχιακών δικηγορικών Συλλόγων πλην Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης ατόνησε ο Τομέας Υγείας και παρέμεινε ο προνοιακός χαρακτήρας των Τ.Π. με μοναδική σχεδόν παροχή την παροχή εφ` άπαξ στην συνταξιοδότηση και σε ορισμένα Τ.Π. την συμμετοχή σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αρχές της 10ετίας 1990 η ΕΕ επέβαλε την μείωση των ΝΠΔΔ. Το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα τέλη της 10ετίας αυτής, το 1998 άρχισε την συζήτηση κατάργησης των Τ.Π. ανά Δ.Σ., και την ενσωμάτωση τους σε ένα φορέα νέο ή απορόφησή τους από τους υπάρχοντες φορείς ΤΥΔΕ ή Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών ή την διάλυση τους και την διανομή της περιουσίας των στα μέλη τους ή την υπαγωγή της περιουσίας τους ,στην περιουσία του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.
Με πρωτοβουλία του Ταμείου Προνοίας Βόλου και του τότε προέδρου του, Σπύρου Μαρδέλη συγκλήθηκε τον Μάϊο 1998 εκ των ενόντων «συνέλευση» όλων των Ταμείων Προνοίας στον Βόλο, που κατέληξε στην δημιουργία μιας επιτροπής αποτελούμενη από τους αντίστοιχους προέδρους Ταμείων Προνοίας, Σπύρο Μαρδέλη Βόλου, Χαράλαμπο Καλογιαννάκη Ηρακλείου, Νικόλαο Χελιδόνη Λάρισας, Ιωάννη Κατσάνου Ιωαννίνων , Ιωάννη Παναγόπουλο Πατρών και Αιγίου, Ιωάννη Κυριαζή Ροδόπης και Αναστάσιο Βαρέλη Ρόδου.
Τα Ταμεία Προνοίας Πειραιά, Αθήνας και Θεσσαλονίκης διαχώρισαν εξ αρχής της θέσης τους μια και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρήσουν την αυτονομία τους και την νομική τους μορφή ως ΝΠΔΔ.
Μετά από επανειλημμένες ενοχλήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο και τους αντίστοιχους Υπουργούς ή πιο πάνω επιτροπή, κατόρθωσε να πείσει τον τότε Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και παρά τις αντιδράσεις των υπηρεσιακών παραγόντων ταυτόχρονα με την κατάργηση νομοθετικά των Ταμείων Προνοίας να προβλεφθεί ή δυνατότητα μεταβίβασης κινητής και ακίνητης περιουσίας των στους ιδρυόμενους ανά Δικηγορικό Σύλλογο Λογαριασμούς Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματειακής μορφής.
Δυστυχώς στην θέση των καταργηθέντων Ταμείων Προνοίας σε κάθε Δικηγορικό Σύλλογο ,δεν ιδρύθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των οικείων Γενικών Συνελεύσεων των ,αντίστοιχα ΛΕΑΔ και προτιμήθηκε σε ελάχιστους ευτυχώς μικρούς Δικηγορικούς Συλλόγους η διανομή των χρημάτων του καταργηθέντος Ταμείου Προνοίας στα μέλη τους. Στην συντριπτική όμως πλειοψηφία στην θέση των καταργηθέντων Ταμείων Προνοίας ιδρύθηκαν αντίστοιχα ΛΕΑΔ.
Τα ΛΕΑΔ ιδρύθηκαν με τον νόμο 2676/1999 άρθρο 31 ως σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Μέλη τους είναι οι Δικηγόροι και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και τέκνα ως έμμεσα μέλη).
Από της ίδρυσης τους και με αφορμή των κινητοποίηση των πρώην Ταμείων Προνοίας, που καταργήθηκαν με τον πιο πάνω νόμο με ηγετική παρουσία των Διοικήσεων των Πρώην Ταμείων Προνοίας Βόλου, Ηρακλείου, Πατρών, Λάρισας, Κομοτηνής, Ρόδου και Ιωαννίνων απεφασίσθη ο συντονισμός της δράσης των ΛΕΑΔ μέσα από την εκλογή συντονιστικής επιτροπής και ετήσιας ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ των ΛΕΑΔ. Επίσης από το έτος 2000 απεφάνθη η ετήσια συνάντηση των προέδρων των ΛΕΑΔ.
Το σχήμα αυτό λειτούργησε έως το έτος 2008 οπότε απεφασίσθη η ίδρυση της ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΑΔ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΛΕΑΔΕ) ως δευτεροβάθμιου επίσημου οργάνου των ΛΕΑΔ. Ως μέλη έχει σήμερα 46 ΛΕΑΔ.
Η ΕΛΕΑΔΕ είναι ΝΠΙΔ σωματειακής μορφής. Το καταστατικό της που μετά τις ΟΛΟΜΕΛΕΙΕΣ Κορίνθου και Ιωαννίνων στην τελική του μορφή ψηφίστηκε στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ των Χανίων, εγκρίθηκε με την 887/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών. Έδρα της είναι η πόλη των Πατρών. Στεγάζεται στα γραφεία του τοπικού ΛΕΑΔ Πατρών και Αιγίου και η διεύθυνση της είναι «Φιλοποίμενος 24, Τ.Κ.: 26221 , Πάτρα. Τηλ.: 2610 220 933, FAX: 2610 220 933 και e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Έχει ενεργό συμμετοχή στα δικηγορικά θέματα ,που άπτονται υγειονομικών και προνοιακών ζητημάτων. Κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση της ΕΝΩΣΗΣ των ΛΕΑΔ. Μέχρι και το 2013 έχουν γίνει 14 ΟΛΟΜΕΛΕΙΕΣ.